Amikor az ember lánya azt hiszi, hogy lassan elérkeztünk a tél végéhez és a hideg  sétákat és játszóterezgetéseket  végre felváltja a napos, színekkel teli tavasz, no, akkor jön a hó. Nincs mit tenni,  vagy szokásosan Michelin babává öltöztetjük a gyereket és lemerészkedünk a télbe, vagy kreatívitásunkkal felvértezve, felvesszük a kesztyűt az unalommal és lefoglaljuk a négy fal között ragadt csemeténket. Ilyenkor a fél karunkat odadobnánk egy jó ötletért, ami olcsó, gyors, nincs kijelzője de mégis csupa móka.

Készítsünk gyurmát!

Recept

 - 1 dl forró víz

- 4 csésze liszt

- 1 csésze só

- fél cs. sütőpor

 - italpor különböző ízekben v. ételfesték

- 1 evőkanál olaj

Mivel rengeteg receptet találhatunk az interneten a tökéletes, play doh minőségű gyurma elkészítéséhez, érdemes bekukkantani a kamrába, hogy milyen alapanyagok állnak rendelkezésünkre. Sokan nem tartanak otthon ételfestéket, mások meg nem használnak italport üdítő elkészítéséhez. Én most mindkettő alternatívát kipróbáltam és így tudom biztosan azt mondani, hogy mindenképp megéri az italporos verziót kipróbálni, mert hihetetlenül finom illata és szép pasztell-hatású  színe lesz az elkészült gyurmánknak.

A fent említett mennyiségből nagyjából ennyi gyurmánk lesz:

Elkészítés

  • Egy edényben keverjük össze a vizet, a sót, az ízesített italport (mi narancsosat választottunk) a sütőport és az olajat.
  • A legvégén kezdjük el adagolni a lisztet és közben folyamatosan kavarjuk egy habverővel (csak vigyázzunk a nyelével..). Egyszerűbb, ha az egészet egy turmixgépbe dobjuk, de a szemléltetés kedvéért én most az edényt választottam, illetve a megfelelő állag elérése érdekében, szerintem érdemes folyamatosan próbálgatni és tapogatni.

Ha ételfestéket választunk, azt is a liszt hozzáadása előtt adjuk a masszához. Az egésznek annyi a titka, hogy addig adjuk hozzá a lisztet amíg már nem ragad a gyurma, csakúgy mint a tésztagyúrásnál. Én a gyurma létrejötte után cseppentettem bele piros ételfestéket egy kilapított adag közepébe, majd összenyomtam és utána formáztam.

Ez kissé kriminálisra sikeredett:

A gyurmázás egyébként rengeteg szempontból hasznos, mivel fejleszti az érzékelést, tapintást, a színekkel való ismerkedést, a kreativitást és remek közös elfoglaltságot nyújt az egész családnak. Az otthoni gyurmakészítés, pedig amellett, hogy költséghatékony, megfelelő alapanyagokból abszolút természetes és biztonságos, szemben a borsos bolti társaival, és ha egy légmentes tároló dobozban tartjuk a hűtőben, akár fél évig is megőrzi a puhaságát.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess az Instagramon is vagy írj a momgetscreative@mail.com címre.

A posztban szereplő képek saját tulajdont képeznek.