Nagyon sok embert érint a tejfehérje, illetve tejcukor allergia problémája. Manapság már akkor sincs nagy gond, ha kiderül, hogy nélkülözni kényszerülünk a tehéntejet, hiszen már számtalan különböző termékkel helyettesíthetjük az életünkből azt mivel a jelenlegi a kínálat ezen a piacon igencsak széles. Főzéshez, a reggeli kávéhoz vagy akár gyermekünk étrendjébe is könnyedén beilleszthetőek ezek a termékek, legyen az mandula, rizs, kókusz vagy akár kesudió alapú. Egy gond azonban akad velük: piszok drágák. Egy doboz kókusz vagy mandulatejért akár a sima tehéntej három, de nem ritka, hogy négyszeresét is elkérhetik a kereskedők. Ha eddig te is a bolti növényi alapú termékeket kényszerültél méreg drágán megvásárolni, akkor neked is jól fog jönni, hogy spórolj havonta ezreket az étrendeden. Készíts rizstejet házilag 3 perc alatt! 

Engem személy szerint nem érint a tejcukorra vagy tejfehérjére vonatkozó intolerancia, de naiv gondolat azt hinni, hogy csak azoknak javallott elkerülni a tehéntejet, akik diagnosztizáltan érzékenyek rá. Ahol baba van, ott valamivel, az első egy évben legalábbis mindenképp (az orvostudomány jelenlegi állása szerint) érdemes helyettesíteni a tejfogyasztást. Ha saját kezűleg készítjük otthon a rizstejet vagy rizstejszínt, szinte bármit megfőzhetünk a gyerkőcnek belőle, anélkül, hogy súlyos pénzösszegeket fordítanánk az étkeztetésére. Nem utolsó sorban pedig a diétán lévő anyatársaimnak is ajánlom, hiszen a tej egy zsíros élelmiszer, amit érdemes kerülni, ha szeretnénk visszanyerni azt az alakunk ami még anno B.C (before child) volt. 

Azért szuper ez a recept, mert pofon egyszerű és tényleg azok is elkészíthetik, akiknek nem sok köze van a konyha fortélyaihoz.. 

Amire szükséged lesz hozzá: 

  • 1 bögre rizs (1 dl) 
  • 4 bögre víz (4dl) 
  • turmixgép 
  • szűrő 

Miután megfőtt a rizs, öntsd hozzá a vizet majd turmixold össze az egészet. Ha megfelelően összeállt és krémes az állaga, szűrd le a masszát. Így lesz egy adag rizstejed és egy adag puhára főtt rizs. 

Mit csinálj, ha túl sűrű lett?

Ha szeretnél otthoni főzéshez egy kis rizstejszínt készíteni, ugyanilyen arányokkal tedd fel a rizst főni csak hosszabb ideig, majd szintén turmixold össze. Így sokkal sűrűbb lesz mind a massza mind a kapott szűrt lé. Ez már tejszín szerű kell hogy legyen a préselés után. Nézd meg a videót! 

A megmaradt rizsből és a rizstejből nálunk délutáni nassolni való készült, így tejmentesen, édesítővel az egész családnak. A tejszínt pedig későbbre félretettem, mivel kiválóan krémes hatást lehet vele elérni tésztáknál, leveseknél vagy mártásoknál. 

..és hogy mennyit spórolsz?

Nos, ha van otthon rizs, akkor lényegében a teljes összeget, amit a bolti növényi alapú tejért fizetnél. Ez olyan 7-800 forint körül szokott lenni. Drogériákban saját termékek között már 600 forint körül is találhatunk termékeket. Ha nincs otthon rizs, akkor ennek a költségét kell csak kifizetned, ami olyan 250 forint körül van. Ha azt vesszük, hogy 2-3 nap alatt bőven elfogy egy doboz tej egy átlagos háztartásban, akkor ez egy hónapban akár ezreket is jelenthet neked. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess az Instagramon is vagy írj a momgetscreative@mail.com címre.

A képek saját tulajdont képeznek.